Veilig de weg op, remvloeistof is daarbij cruciaal
Een van de belangrijkste onderdelen van een auto is het remsysteem. Voor een veilig gebruik van het voertuig mag dit systeem geen mankementen vertonen. Hoewel er maar een kleine hoeveelheid remvloeistof in de auto aanwezig is, zorgt de vloeistof wel voor grootste prestaties. Hieronder leggen we je uit hoe de vloeistof werkt, welke soorten er zijn en wat de verschillen zijn.
Hoe werkt remvloeistof?
Om de kracht op het rem- of koppelingspedaal (of handvat) gemakkelijk door te kunnen geven aan de rem of koppeling is remvloeistof onmisbaar. Deze vloeistof is niet comprimeerbaar (samendrukbaar) waardoor elke samendrukkende kracht direct wordt doorgegeven aan elk ander onderdeel in het remsysteem en de auto afremt. Omdat er hoge temperaturen optreden bij het remmen, moet de remvloeistof een hoog kookpunt hebben. Als de vloeistof zou verdampen, wordt de doorgifte van kracht belemmerd.
Remvloeistof wordt ook wel remolie genoemd, maar dat is niet juist. De vloeistof is namelijk niet gebaseerd op petroleum. Dat zou de rubber afdichtingen en remslangen aantasten. De kwaliteit van remvloeistof wordt aangeduid aan de hand van de DOT-cotering: DOT 3, DOT 4, DOT 5. De codering is afgeleid van het federale ministerie van transport van de Verenigde Staten, het United States Department of Transportation.
DOT 3, DOT 4, DOT 5.1
Deze remvloeistoffen zijn hygroscopisch. Dat betekent dat de vloeistof water opneemt uit de lucht. Het kookpunt wordt daardoor langzaam lager en er kan roestschade ontstaan in het hydraulische systeem. Deze remvloeistoffen vervang je daarom regelmatig, gemiddeld eens in de 2 jaar. Hierbij kan ook de kleur van de vloeistof een aanwijzing zijn voor vervanging. De remvloeistof kleur wordt steeds donkerder naarmate deze meer en langer gebruikt wordt. Bij een bruine of zwarte kleur moet alle vloeistof vervangen worden door nieuwe met een helder gele tint. Bijvullen is dan geen optie meer. Het verschil tussen deze DOT noteringen is het kookpunt van de vloeistof. In de tabel onderaan zie je de verschillende kookpunten.
DOT 5
Deze remvloeistof is gebaseerd op siliconen en neemt geen water op uit lucht (hydrofoob). Dat is een voordeel: de vloeistof behoudt zijn kookpunt en verliest geen overbrengingskracht. Het vervangen van de vloeistof wordt daarmee langer uitgesteld. Het nadeel is dat eventueel aanwezig water niet oplost en zich verzamelt. Er is dan kans op bevriezing of verdamping. Ook kan het aanwezige water naar het laagste punt in het remsysteem zakken ( de remklauwen), met sneller roesten tot gevolg. Verder is er wat minder pedaaldruk doordat de vloeistof licht compressibel is. Dit is echter nauwelijks merkbaar voor de meeste chauffeurs.
Een ander voordeel van DOT 5 is dat het de lak niet aantast Het kan wel een siliconen laag achterlaten op de lak, hierdoor is de lak lastiger bij te werken. Deze vloeistof heeft ook een hele andere kleur dan de andere DOT noteringen. De kleur is paars/rood om zo zeer duidelijk te maken dat het om een compleet ander soort vloeistof gaat.
Welke vloeistof moet jouw klant gebruiken?
Afhankelijk van het gebruikte remsysteem, raad je jouw klant de beste passende variant aan. Natuurlijk is het wel zo dat als de remmen intensiever gebruikt worden, de remvloeistof een hoger kookpunt moet hebben. Bij zware SUV’s of auto’s met caravan, tijdens een afdaling moeten de remmen bijvoorbeeld harder werken. Ook bij vrachtwagens en heftrucks kun je voorstellen dat er een hogere temperatuur wordt gehaald door het remsysteem. Als de vloeistof het kookpunt bereikt ( vapour-lock) ontstaan er luchtbellen in het systeem en kan de vloeistof de druk minder goed overbrengen. En dat betekent dat het remsysteem niet of niet helemaal meer werkt, met alle gevolgen van dien. Na afkoelen van de vloeistof os het nieuwe kookpunt veranderd. De vloeistof bereikt voortaan bij een lagere temperatuur al het kookpunt en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Na de vapour-lock is het dan ook verstandig de remvloeistof in zijn geheel te vervangen.
Remvloeistof bijvullen. Vervangen of mengen?
DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1 zijn onderling compatibel. In de internationale standaard is een mengbaarheid clausule opgenomen waar deze vloeistoffen aan moeten voldoen. Je kunt ze dus met elkaar mengen. Bij het mengen moet je er wel rekening mee houden dat de laagste kooktemperatuur van de vloeistoffen als maximaal haalbaar geldt. Het is natuurlijk veel beter om de vloeistof compleet te vervangen. Let hierbij wel op dat je het hele systeem doorspoelt, zodat het beoogde kookpunt niet beïnvloedt wordt. Een professional kan dit op de juiste wijze doen. Wanneer je over wilt stappen naar DOT 5 voor je remsysteem, dan is dit niet alleen een kwestie van de oude vloeistof aftappen. In het hele systeem mag geen druppeltje van een andere remvloeistof aanwezig zijn. Dat betekent dat alle onderdelen zo goed gereinigd moeten worden, dat deze beter vervangen kunnen worden door nieuwe onderdelen. Dit is dan ook niet aan te raden.
Kookpunt tabel remvloeistof
Het kookpunt wordt aan geduid als ERBP, Equilibrium Reflux Boiling Point. De wet ERBP is het kookpunt van de remvloeistof na ongeveer 3,2% waterabsorptie. Water verlaagt het kookpunt van de remvloeistof. Bij 1% wateropname is het kookpunt ongeveer 25 graden gedaald.
Lage Viscositeit
Soms wordt er door de fabrikanten een remvloeistof voorgeschreven met ‘LV’ achter de DOT notering. Deze vloeistof heeft een zogenaamde ‘lage viscositeit’. Hierdoor kan het remsysteem ook bij koude temperturen een goede werking garanderen. Voor voertuigen die beschikken over onder andere ABS, ESP en ARS kan deze vloeistof helpen de systemen snel te laten reageren . De kortere responstijd, met name bij lage temperaturen, vergroot de veiligheid.
Elektrische auto’s
Doordat deze voertuigen over regeneratieve remmen beschikken, hebben ze tot 50% minder onderhoud aan de remmen nodig dan een traditionele auto. Regeneratieve remmen zijn remmen die voorkomen dat er energie verloren gaat wanneer je remt. Zodra je het rempedaal indrukt, gaat de moto de andere kant opdraaien. Hierdoor gaan de wielen langzamer draaien en tegelijkertijd wordt de energie die bespaard wordt, opgeslagen in de accu van de auto. Dit is zowel bij elektrische als bij hybride auto het geval.
De remvloeistof van elektrische auto’s wijkt niet af van de traditionele auto’s. De frequentie voor het vervangen kan wel lager ligger doordat bij het indrukken van het rempedaal, de motor ook helpt bij het afremmen. Voor de juiste periode van vervanging is het aan te raden de conditie van de vloeistof af en toe te controleren en de richtlijnen vanuit de handleiding van de auto te volgen.
Let op met het knoeien van remvloeistof
Remvloeistof werkt als een soort verfafbijtmiddel, raadt daarom je klanten aan om deze uit de buurt van hun lak te houden. Omdat DOT 3, DOT 4 en DOT 5.1 water opnemen zijn deze vloeistoffen ook met water te verwijderen. Komt de vloeistof in aanraking met de lak dan kun je dit gemakkelijker wegspoelen dan DOT 5.Ook tasten de siliconen van DOT 5 de verflaag niet aan, maar zorgen er wel voor dat er een laag achterblijft op de lak die moeilijk te verwijderen is. Poetsen met een doek zorgt dan vaak voor een verspreiding van de silliconen over de lak in plaats van het weg te nemen. Deze laag hoeft niet zichtbaar te zijn, maar zorgt er wel voor dat als je in de toekomst je lak wilt bijwerken, dit moeilijker gaat. Ook de bekende vissenogen in je lak kunnen een gevolg zijn van geknoeide remvloeistof. Vul het remvloeistof reservoir dan ook voorzichtig bij.
Wil je meer weten over remvloeistof, download dan de e-book (via blekochemie.nl). Dan heb je alle informatie handig en overzichtelijk bij elkaar.