Summer screenwash. Wat is het verschil met de winter variant?

Summer screenwash. Wat is het verschil met de winter variant?

Summer screenwash. Wat is het verschil met de winter variant? 621 415 Motection

Eindelijk zomer! Genieten van het mooie weer op het strand, in het park of in je eigen tuin. Onderweg naar je bestemming wil je natuurlijk ook een goed zicht houden tijdens het autorijden. Het schoonhouden van je voorruit, vrij van insecten en vuil, is daarbij essentieel. Maar welke screenwash gebruik je daarvoor? Kan dat met de wintervariant of is een zomervariant toch een beter alternatief? We leggen je het uit.

Wat is screenwash

Tijdens het rijden komt er allerlei vuil op je voorruit, van insecten en saharazand tot modderspetters en strooizout. Om dit te verwijderen gebruik je de ruitenwissers in combinatie met ruitensproeivloeistof, ook wel screenwash genoemd. Deze vloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld om je voorruit makkelijk schoon te maken. Er zijn verschillende soorten screenwash met uiteenlopende kwaliteiten, wat het soms lastig maakt om te kiezen. De eerste keuze die je moet maken, is tussen een zomer- of wintervariant.

Summer Screenwash

De zomerse variant van ruitensproeivloeistof is meestal roze van kleur, hoewel sommige merken ook een gele vloeistof aanbieden.  De kleur van de vloeistof heeft geen effect op de werking, helpt je wel om de zomer- en wintervariant uit elkaar te houden.

Behalve kleur zijn er nog meer verschillen tussen de zomer- en winterscreenwash. Het belangrijkste verschil is dat er in een summer screenwash geen vorstbescherming aanwezig is. Summer screenwash heeft dit niet nodig, omdat deze bedoeld is voor gebruik in de warmere maanden. In de zomer krijg je veel meer te maken met allerlei insecten die op je ruit terecht komen. Summer screenwash bevat een speciale zeep die de insecten snel losweekt zodat de ruitenwissers de ruit gemakkelijk schoon kunnen vegen. Ook andere typische zomervuiligheid, zoals boomhars, wordt door deze zeep makkelijk verwijderd. Een goede kwaliteit summer screenwash zorgt bovendien voor een streeploze opdroging van het product, zodat je zicht helder blijft.

Winter Screenwash

De wintervariant is bijna altijd blauw van kleur, wat goed past bij het winterseizoen en direct herkenbaar is. Deze screenwash bevat wel een vorstbescherming, die per merk varieert -5°C tot -20°C voor een kant en klaar product. Meestal ligt dit tussen -15° tot -20°C, waardoor je leidingen, sproeikoppen en vloeistofreservoir niet bevriezen tijdens de koude wintermaanden. Dit wordt vaak bereikt door toevoeging van ethanol (alcohol), die niet alleen vorstbescherming biedt, maar ook zorgt voor een schone en streeploze verdamping op de autoruit.

De wintervariant wordt het meest gebruikt, omdat we in het najaar of voorjaar ook te maken kunnen hebben met nachtvorst. Zelfs een paar graden vorst kan er al voor zorgen dat een vloeistof zonder vorstbescherming niet of nauwelijks op je voorruit terecht komt doordat de leidingen bevroren zijn. Vorstbescherming is dus essentieel voor zowel de vloeistof als de onderdelen waarmee deze in aanraking komt.

Ethanol maakt de wintervariant meestal duurder dan de zomervariant. Sommige producenten gebruiken goedkopere alternatieven voor ethanol, die vaak een vettige waas op de ruit achterlaten. Dit kan in winterse omstandigheden voor minder zicht zorgen, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Goedkoop kan in dit geval duurkoop zijn.

Meer weten?

Op elke verpakking screenwash, zomer of winter, staat de leverancier genoemd. Zij hebben vaak een website met aanvullende productinformatie. Ook kun je hier vaak het MSDS (Material Safety Data Sheet) van de vloeistof vinden, waarin belangrijke veiligheidsinformatie staat. Sommige producten hebben tegenwoordig een QR-code op het etiket staan, waarmee je nog makkelijker meer informatie kunt opvragen.

Veel voorkomende vragen

  1. Hoe weet ik hoeveel screenwash ik nodig heb voor een bepaalde periode?

    De hoeveelheid screenwash die je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vaak je rijdt, het weer, en de mate van vervuiling op je voorruit. Gemiddeld gebruikt een auto tussen de 1 en 2 liter screenwash per maand. In de winter kan dit meer zijn vanwege sneeuw, modder en strooizout. Het is handig om altijd een reservefles in de auto te hebben.

  2. Is het schadelijk om zomerse screenwash in de winter te gebruiken en vice versa?

    Ja, het kan problematisch zijn om de verkeerde screenwash te gebruiken:

    Zomerse screenwash in de winter: Deze bevat geen antivries, waardoor de vloeistof en de leidingen kunnen bevriezen. Dit kan je ruitenwissersysteem beschadigen en de zichtbaarheid verminderen.

    Winterse screenwash in de zomer: Dit is minder problematisch, maar de extra alcohol kan uitdrogen en mogelijk schade toebrengen aan de rubbers van de ruitenwissers na langdurig gebruik. Bovendien is het duurder en onnodig als er geen vorst is.

  3. Wat moet ik doen als mijn screenwashreservoir bevroren is?

    Als je screenwashreservoir bevroren is:

    Zet je auto in een warme garage als dat mogelijk is, zodat het kan ontdooien.

    Gebruik een haardroger om het reservoir en de leidingen voorzichtig te verwarmen, maar wees voorzichtig om geen schade te veroorzaken.

    Voeg daarna een wintervariant screenwash toe om verdere bevriezing te voorkomen.

  4. Zijn er speciale screenwashproducten voor elektrische voertuigen?

    Elektrische voertuigen hebben over het algemeen geen speciale screenwash nodig; ze kunnen dezelfde producten gebruiken als benzine- en dieselauto’s. Echter, sommige fabrikanten bieden screenwashproducten aan die speciaal zijn ontwikkeld voor de specifieke eisen van bepaalde elektrische modellen, zoals het beschermen van gevoelige sensoren en camera’s.

  5. Hoe herken ik de kwaliteit van een screenwash?

    De kwaliteit van een screenwash herken je aan:

    Vorstbescherming: Controleer het temperatuurbereik op het etiket.

    Ingrediënten: Hoogwaardige screenwash bevat effectieve reinigingsmiddelen en voldoende ethanol voor vorstbescherming.

    Reviews en keurmerken: Kijk naar beoordelingen van andere gebruikers en keurmerken van onafhankelijke testinstituten.

  6. Kan ik screenwash met antivries gebruiken in warmere klimaten?

    Je kunt wintervariant screenwash met antivries gebruiken in warme klimaten, maar het is niet noodzakelijk en kosteneffectief. De extra alcohol in de wintervariant kan overbodig zijn en kan op de lange termijn de rubberen onderdelen van je ruitenwissers beschadigen. Het is beter om zomervariant screenwash te gebruiken die specifiek is samengesteld voor warmere temperaturen.

  7. Kan screenwash mijn auto beschadigen?

    Ja, verkeerde of zelfgemaakte screenwash kan schade veroorzaken:

    Lak en verf: Sommige ingrediënten kunnen agressief zijn voor de lak van de auto.

    Rubberen onderdelen: Hoge concentraties alcohol kunnen rubbers uitdrogen en beschadigen.

    Sensoren en elektronica: Onjuiste formules kunnen residu achterlaten dat elektronica en sensoren aantast.

    Kies altijd een hoogwaardige screenwash die geschikt is voor het seizoen en volg de instructies van de fabrikant om schade te voorkomen.

 

PearlPaint Group

Professioneel advies

Heeft u een vraag over één van onze producten? Stuur een e-mail naar ons of bel de Motection infolijn: +31 (0)320 28 53 53. Onze experts helpen u graag verder.

PearlPaint Group

PearlPaint Group ontwikkelt, produceert en levert vloei- en kneedbare merkproducten voor herstellen, beschermen, onderhouden en reinigen. Alle producten zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen in de woon- en werkomgeving, de bouw en de industrie.

Wij werken met een ambitieus en gedreven team aan onze kwaliteitsmerken waaronder Avis Professional®, BICCS®, Bleko®, Bolivia Professional®, De Parel®, Motection®, Rolith Professional®, Trae Lyx® en Verfijn®.

Onderdeel van PearlPaint Group

PearlPaint Group ontwikkelt, produceert en levert vloei- en kneedbare merkproducten voor herstellen, beschermen, onderhouden en reinigen. Alle producten zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen in de woon- en werkomgeving, de bouw en de industrie.

Herstellen

Voor een egaal en strak resultaat van te schilderen oppervlakken is herstel van gaten, beschadigingen, schroefgaatjes en andere oneffenheden van cruciaal belang. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende herstelwerkzaamheden:

  • Repareren
  • Vullen
  • Plamuren
  • Egaliseren

Een verf- of laklaag moet goed en blijvend hechten aan de ondergrond. Voor een effectieve reiniging en voorbehandeling van de ondergrond en het oplossen van problemen door bijvoorbeeld vocht, vlekken of roestvorming heeft PearlPaint Group een passend product.

  • Isoleren
  • Reinigen
  • Ontvetten
  • Camoufleren
  • Verdunnen
  • Stabiliseren
  • Ontroesten
  • Gronden

Voorbehandelen

Afwerken

Wil jij je project mooi en duurzaam afwerken? PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

  • Lakken
  • Beitsen
  • Oliën
  • Waxen
  • Impregneren

Onderhoud en reiniging zijn noodzakelijk voor het in goede staat houden van behandelde oppervlakken en het blijvend en goed functioneren van systemen en gereedschappen. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

  • Ontkalken
  • Ontstoppen
  • Koelen
  • Smeren
  • Reinigen

Onderhouden & Reinigen

Herstellen

Voor een egaal en strak resultaat van te schilderen oppervlakten is herstel van gaten, beschadigingen, schroefgaatjes en andere oneffenheden van cruciaal belang. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende herstelwerkzaamheden:

  • Repareren
  • Vullen
  • Plamuren
  • Egaliseren

Voorbehandelen

Een verf- of laklaag moet goed en blijvend hechten aan de ondergrond. Voor een effectieve reiniging en voorbehandeling van de ondergrond en het oplossen van problemen door bijvoorbeeld vocht, vlekken of roestvorming heeft PearlPaint Group een passend product.

  • Isoleren
  • Reinigen
  • Ontvetten
  • Camoufleren
  • Verdunnen
  • Stabiliseren
  • Ontroesten
  • Gronden

Afwerken

Wil jij je project mooi en duurzaam afwerken? PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

  • Lakken
  • Beitsen
  • Oliën
  • Waxen
  • Impregneren

Onderhouden & Reinigen

Onderhoud en reiniging zijn noodzakelijk voor het in goede staat houden van behandelde oppervlakken en het blijvend en goed functioneren van systemen en gereedschappen. PearlPaint Group biedt producten voor de volgende werkzaamheden:

  • Ontkalken
  • Ontstoppen
  • Koelen
  • Smeren
  • Reinigen