Wat is een coolant precies?

Wat is een coolant precies?

Wat is een coolant precies? 1024 536 Motection

Veel inkopers en consumenten verwarren coolant, ook wel koelvloeistof genoemd, vaak met een koudemiddel. Ook ruitensproeivloeistof antivries wordt vaak aangezien voor coolant, omdat coolant ook een antivries variant heeft. Deze verwarring is dus heel begrijpelijk. Wij leggen in deze blog in het kort uit wat een coolant doet en is.

In het kort transporteert een coolant warmte van de hete motor naar de radiateur waar koeling plaatsvindt door een luchtstroom. In dit proces neemt coolant warmte op en staat deze ook weer af zonder van fase te veranderen. De coolant blijft vloeibaar. Een koudemiddel daarentegen verandert van vloeistof in gas en omgekeerd. Bij het verdampen neemt het koudemiddel warmte op die weer afgegeven wordt bij het condenseren waardoor de warmte getransporteerd wordt. Een koudemiddel wordt gebruikt in airco-installaties en een coolant gebruik je voor allerlei soorten motoren. Een ruitensproeivloeistof antivries heeft net als coolant, de eigenschap dat het niet bevriest. De overeenkomst houdt daar eigenlijk wel op.

De werking van coolant

Coolant is bedoeld om te koelen. In een verbrandingsmotor komt ongeveer een derde van de energie vrij als warmte. Om oververhitting van de motor te voorkomen, moet de warmte afgevoerd worden. Dit doe je met coolant, die gemiddeld met 150 liter per minuut door het systeem wordt gepompt. In het motorblok van een auto gaat ongeveer 5 liter coolant. De waterpomp zorgt ervoor dat de koelvloeistof door de motor circuleert en de vrijgekomen warmte opneemt waardoor de motor op de juiste temperatuur blijft. In de radiateur koelt de vloeistof weer af om vervolgens weer opnieuw rondgepompt te worden.

Een coolant voor vervoersmiddelen bestaat uit gedemineraliseerd water met toevoegingen. Deze bestaan onder andere uit antivries, een middel tegen schuimvorming, een smeermiddel en een anti-corrosiemiddel. De vloeistof moet bestand zijn tegen warmte tot 135°C en vorst van -26°C tot -40°C moet ook geen probleem zijn. De nieuwere varianten van coolants gaan in principe een autoleven mee. Andere soorten verliezen gaandeweg hun werking en moeten om de twee à drie jaar vervangen worden. Bij het ontwikkelen van koelvloeistof wordt rekening gehouden met de diverse materialen van het koelsysteem, zoals onder andere de cilinderkop en koppakking, rotor, thermostaat, waterpomp, radiateur en slangen. De vloeistof mag deze materialen natuurlijk niet aantasten.

De belangrijkste functies van coolant

Hierboven benoemde ik al veel punten waaraan een koelvloeistof moet voldoen. Samengevat zijn de belangrijkste functies van een coolant:

  • Effectieve warmteafvoer
  • Voorkoming van ijsvorming
  • Bescherming tegen corrosie. Door de aanwezigheid van zuurstofatomen in het koelwater en door redoxreacties tussen verschillende metalen en opgeloste metaaldeeltjes in het koelwater, ontstaat corrosie. Water gecombineerd met een hoge temperatuur werkt roestvorming in de hand.
  • Voorkomen van koken
  • Voorkomen van cavitatie. Dit is het verschijnsel dat in een turbulent bewegende vloeistof de plaatselijke druk lager wordt dan de dampdruk van de vloeistof. Hierdoor kunnen luchtbelletjes ontstaan die imploderen als ze in een gebied komen waar de druk hoger is.
  • Voorkomen van erosie. Dit is het proces van slijtage van een vast oppervlak waarbij materiaal wordt verplaatst of geheel verdwijnt.

Antivries

De basis: MPG of MEG

De basis van de antivries van de coolant bestaat uit Mono Propyleen Glycol (MPG) of Mono Ethyleen Glycol (MEG). Die laatste wordt voornamelijk gebruikt door de hogere warmtecapaciteit die voor een betere koeling zorgt. Naast MEG wordt er ook gebruik gemaakt van anorganische-additieventechnologie (IAT) of organische additieventechnologie (OAT). Het werkbereik van MEG loopt van -33°C tot 180°C. Voor MPG geldt een werkbereik van -20°C tot 65°C. De temperatuur van motoren van bijvoorbeeld auto’s en vrachtwagens loopt op tot gemiddeld 80-90°C. Hieruit blijkt dat MEG efficiënter kan koelen dan MPG. MPG heeft dus een lagere warmtecapaciteit maar is minder schadelijk bij inname. MPG wordt daarom vooral gebruikt in machines waarin geen toxische stoffen zijn toegestaan, zoals in de voedingsindustrie.

Tot ongeveer 1996 werden alleen traditionele inhibitoren gebruikt (IAT), zoals boraten, nitrieten, fosfaten, amines. Deze inhibitoren beschermen het metaal door er een isolerende beschermende laag op aan te brengen. Door het vormen van deze laag worden de inhibitoren verbruikt en na enige tijd (ongeveer 60.000 – 85.000 km) moet de coolant worden vervangen. Ook wordt de beschermlaag steeds dikker, waardoor de warmteoverdracht van vloeistof naar metaal steeds moeilijker verloopt.

Een inhibitor die nu gebruikt wordt, heeft een heel ander beschermingsmechanisme. Wanneer er corrosie optreedt reageren de organische zouten uit deze coolant (OAT) door een dunne beschermlaag aan te leggen op het metaaloppervlak. Er is geen opbouw van een dikke fysische laag in het inwendige koelsysteem. De warmteoverdracht loopt niet terug en de eigenschappen en functies van de inhibitoren blijven behouden waardoor de OAT-coolant een veel langere levensduur heeft. Daarom wordt deze ook wel Long Life of Extended Life genoemd. Je leverancier kan je ook uitleggen welke basis elke coolant heeft.

Coolant of Antivries

Coolant is een kant en klaar product waarin direct de juiste verhouding gemengd is. Antivries is het concentraat. Wanneer je coolant in je schappen zet, weten klanten zeker  dat hun motor beschermd blijft in alle omstandigheden. Ook belangrijk om te weten: het concentraat alleen biedt geen vorstbescherming, er moet echt een verdunde versie in de radiateur. Onderstaande tabel geeft dan ook een indruk van de vorstbeschermingseigenschappen.

Tabel antivries

Op alle verpakkingen van coolants staat de maximale temperatuur voor vorstbescherming. Zo weet je zeker dat je de goede coolant inkoopt en kunt aanbieden aan je klant.

Professioneel advies

Heeft u een vraag over één van onze producten? Stuur een e-mail naar ons of bel de Motection infolijn: +31 (0)320 28 53 53. Onze experts helpen u graag verder.

PearlPaint Group

PearlPaint Group ontwikkelt, produceert en levert vloei- en kneedbare merkproducten voor herstellen, beschermen, onderhouden en reinigen. Alle producten zijn ontwikkeld voor specifieke toepassingen in de woon- en werkomgeving, de bouw en de industrie.

Wij werken met een ambitieus en gedreven team aan onze kwaliteitsmerken waaronder Avis Professional®, BICCS®, Bleko®, Bolivia Professional®, De Parel®, Motection®, Rolith Professional®, Trae Lyx® en Verfijn®.

Wat van waarde voor je is, willen wij beschermen

Hier staan wij voor

Wie een product van een van onze merken kiest, weet een ding zeker: er zijn op geen enkele manier concessies gedaan aan de prestaties die het product moet leveren. Het is meer dan een adequate oplossing voor een probleem. Een optimaal resultaat gaat immers ook over verbruik, gebruiksgemak, werkplezier en veiligheid voor mens en milieu.

We willen vakmensen en doe-het-zelvers helpen om te beschermen wat van waarde is. Door met zo weinig mogelijk middelen en verbruik het hoogst haalbare te realiseren. Daarom zoeken we continu naar de optimale combinatie van maximaal waardevolle oplossingen en het maximaal reduceren van schadelijke chemische ingrediënten en fossiele grondstoffen.

We hebben altijd de juiste oplossing voor de vakman, specialist en consument in uiteenlopende branches. Producten die voldoen aan de hoogste standaard en actuele wetgeving. De waarde die wij zo creëren, maken onze merken geliefd bij de gebruikers ervan.

Maar ons belangrijkste ‘product’ is oplossings- en resultaatgericht samenwerken in de keten. Altijd op maat, met het belang van de klant centraal en het succes van de eindgebruiker voorop. Nieuwsgierig om te ontdekken hoe we producten en processen kunnen verbeteren, zoeken we de verbinding met afnemers en eindgebruikers.

We investeren in partnerschap en langdurige relaties, omdat we geloven dat je alleen dan samen tot optimale prestaties komt. Daarom investeren we ook in vakkennis, veiligheid en werkplezier van onze mensen. Want zij zijn de sleutel tot ons succes. Wil je meer weten over PearlPaint Group? Bezoek dan onze website.

PearlPaint Group
Geef ‘t glans!

Onze merken

Avis Professional

Specialistische coatings en ondersteunende producten

Meer over dit merk

BICCS

Industriële coatings

Meer over dit merk

Bleko

Verdunningen, oplosmiddelen, reinigers en voorbehandelen

Meer over dit merk

Bolivia Professional

Vul-, plamuur- en reparatieproducten

Meer over dit merk

Hydrant

Hoogwaardige jachtlakken

Meer over dit merk

Koopmans

Professionele kwaliteit verf voor de particulier

Meer over dit merk

NaturePaint

NaturePaint is een poederverf voor muren, plafonds, en houten meubels

Nelf

Meesterlijke kwaliteit verven voor de bouw, industrie en timmerfabrieken

Meer over dit merk

Nelf Marine Paints

De expert in coatings voor de nautische sector

Meer over dit merk

Nylo

Specialistische food & protective coatings

Meer over dit merk

Motection

Automotive vloeistoffen

Meer over dit merk

Trae Lyx

Afwerking van houten vloeren, parket, wanden en meubelen

Meer over dit merk

Verfijn

Onderhouden van tuinhout, tuinmeubels en tuinobjecten

Meer over dit merk

Zusex

Houtreparatie en constructieve verlijmingen

Meer over dit merk